Ten diepste

Over een schip op ramkoers, over gevaar, en over openhartigheid.

In een spontane opwelling ben ik dit blog begonnen. Ik wil jullie delen in de rijkdom die ik ervaar.

Tssssk
De reacties zijn over het algemeen erg positief. De meesten bedanken mij voor het delen. Sommigen zijn geschokt over mijn openhartigheid. Ze zien het tegen me werken. Ze zien voor zich hoe mijn vrienden en opdrachtgevers hoofdschuddend mijn verhaal lezen, “Tssssk” roepen en hun vinger op de deleteknop van hun hart of de contactcard met mijn naam erop leggen.

Openhartig
Ik ben me bewust dat ik nogal openhartig ben.
Mooi woord. Open – hartig. Sinds mijn besluit is mijn hart dan ook echt open gegaan. Ik ervaar zoveel positiviteit. Met name de zachtheid naar mezelf is verbazingwekkend. Het schip van zelfverwijt dat al die jaren op ramkoers lag dobbert nu als een zeilbootje doelloos op de kabbelende golven. Voorheen was ik continu bezig dat schip te vermijden. Nu doet het niet eens pogingen mijn kant op te komen. Het lijkt voor anker te zijn gegaan.

Intenser
Het contact met mijn omgeving is intenser geworden. Mensen waar ik vroeger wat afstand bij hield, omdat ik bang was voor hun afwijzing of hun aanval, kijk ik nu met een liefdevolle blik aan. Het lijkt wel of ik veel meer oog heb gekregen voor de liefdevolle mens in de mensen om mij heen.
Volgens mijn zus herken je steeds jezelf in het gezicht van de ander. Een wijsheid die ze uit de coaching systemisch werken heeft opgepikt. Hoe herkenbaar is dat voor me!

Gevaar
Waar mijn antennes altijd op “gevaar” afgestemd zijn geweest las ik dus ook altijd alleen maar gevaar uit het gezicht van de ander. Of ‘geen gevaar’, maar dan ligt de focus dus nog steeds op het (ontbreken van) gevaar.
Mijn brein bracht hoe dan ook alle schilden in stelling en pakte waar mogelijk de beschikbare wapens op. Of er nu gevaar was of niet. Het defensiebudget in mijn systeem is onbeperkt.

Liefde
Nu lees ik liefde en zachtheid in de gezichten van de mensen om me heen. Mijn brein maakt gelukshormonen aan en zet al haar receptoren open op ontvangen, op contact. Ik treed de wereld ongewapend tegemoet.
En het effect? Ik krijg liefde terug. Warme stevige knuffels van mensen met wie ik dat nooit zo had. Lieve bemoedigende woorden van collega’s. Letterlijke liefdesbetuigingen. In één week spraken twee mannelijke vrienden  hardop uit dat ze van me houden. Mannen spreken dat eigenlijk nooit naar me uit. En als ik er over nadenk… vrouwen eigenlijk ook niet.

En trouwens… Hugo… hoe vaak heb je dat naar jezelf eigenlijk uitgesproken?
Als ik eerlijk ben: Niet.
Ja, ik heb het wel eens geprobeerd met een witbescheerschuimd gezicht voor de spiegel, maar geloven deed ik het niet. En trouwens… ik deed het maar half. Ik was immers bezig met scheren.

Ten diepste
Daar zit de crux toch denk ik. Ook in mijn besluit om gelukkig te zijn. Ik heb het ten diepste besloten. Ik zat daar in dat kruidenbad volledig geconcentreerd en volledig in de ervaring van het moment. Niets dat mij afleidde. En in dat volle gewaarzijn van het hier en nu besloot ik ten volle en te diepste om gelukkig te zijn. Met alle effecten van dien.

Advies
Mocht je besluiten om ook gelukkig te zijn… Dan is mijn advies: Doe het ten diepste en ten volle. Zoek een rustige plek. Adem in en adem uit. En besluit om gelukkig te zijn! Het zal je verbazen hoe krachtig het werkt.

Ter inspiratie nog even dit mooie lied. (Klik hier)
Ga ik ondertussen even op zoek naar een spiegel.


Ik neem je graag mee in wat voor wonderbaarlijke ervaringen ik allemaal beleef sinds mijn besluit (!) om gelukkig te zijn.
Fijn dat je meeleest. Positief commentaar is altijd welkom.
(En oh ja… Alles wat ik schrijf is gebaseerd op waargebeurde momenten en ervaringen.)

Liefs, Hugo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s