Hier en daar een bui

Over liegen, de onthulling van een geheim en over herinneren.

Wat heb ik toch een wonderlijk leven. Er komt zoveel moois op me af. Iedere dag weer nieuwe wondertjes. The Law Of Attraction waar ik eerder over schreef, werkt nog steeds als een tierelier.

Buien
Het vriest dat het kraakt buiten, en in mij schijnt de zon. Ik kan het niet anders zeggen. Met af een toe gewoon een bui hoor. Want laten we het niet mooier maken dan het is. In mij dient zich ook nog steeds verdriet, pijn en gemis aan zo af en toe. Gelukkig maar. Maar het zijn buien. Meer niet. En door ze toe te laten vormen ze geen bedreiging meer voor mijn geluk.

Old boy’s network
Een aantal jaar geleden gaf ik de training ‘Vrouwen hebben geen humor en mannen geen gevoel’ (Erg leuke training trouwens. Over hoe mannen en vrouwen verschillend in sociale interactie functioneren.) 15 jonge, hoogopgeleide vrouwen wilden graag leren hoe de sociale interactie binnen een ‘old boys network’ werkt. Omdat ze daar steeds over struikelden.

In de kennismakingsronde vroeg ik de deelneemsters twee dingen te vertellen: Een waarheid en een leugen. De groep moest dan zien aan te wijzen wat waarheid was en wat gelogen. Een van de vrouwen vertelde: Ik rijd al jaren motor en ik heb het vermogen om altijd gelukkig te zijn.

Het motorrijden bleek gelogen.
Iedereen werd natuurlijk getriggerd door haar waarheid en het gesprek ging lange tijd over hoe dat dan werkte.
Ze wist het antwoord niet. Het was gewoon zo. Ze was altijd gelukkig. No matter what.
Ik moest vaak aan deze vrouw terugdenken. Wat was haar geheim? Kon dat écht?

Geheim
Inmiddels heb ik ervaren dat dat inderdaad echt kan. Want sinds mijn geluksbesluit sta ik zelf ook steeds in contact met mijn geluk. Zelfs als ik in de put zit. Wat is dan het geheim?

Ik heb er lang over nagedacht, en dit is mijn antwoord: Stop met het nastreven van geluk!
Dat is het geheim. Meer is het niet.

Eenvoudig
“Maar… beste man die plotseling besloot gelukkig te zijn”, hoor ik je denken, “Hoe rijm je dat dan met wat jij allemaal beschrijft en doet in deze blogs?” Jij streeft geluk toch ook na?

Nee. Dat doe ik niet! En dat zou jij ook niet moeten doen.
Het is heel eenvoudig. Je hoeft echt alleen maar te besluiten om gelukkig te zijn. Als je het al bent hoef je het namelijk niet meer te worden. Voel je ‘m? Dat scheelt zoveel energie en inspanning!

Daar komt bij dat, op het moment dat je nog gelukkig moet worden, je jezelf een doel stelt. En een doel kun wel of niet halen. Je hebt gemiddeld genomen 50% kans dat het niet lukt. Of wel. Of toch niet. Of misschien toch wel, of niet…

Door te besluiten om gelukkig te zijn, plant je een lichtje in je systeem waar je altijd naar terug kunt grijpen. Altijd en overal. Hoe donker het ook is. Dan hoef je je bij tegenslag alleen maar te herinneren “Oh ja, ik ben gelukkig”. En the “Law of attraction” doet de rest.

Stofjes
Direct begint mijn kritische brein te sputteren. “Komt ie weer met z’n ‘The law of attraction’! Ben jij nu opeens de goeroe van deze Amerikaanse hype of zo?!”
In het laboratorium van mijn hoofd trekt hij onmiddellijk laatjes en potjes open en mengt stofjes waarmee hij mijn geluksvlammetje probeert te doven.

Gezien worden
Sinds ik uit de put ben laat ik ‘m. Ik kijk slechts naar wat er in mijn hoofd en lichaam gebeurt met een glimlach. Want ik weet dat mijn kritische brein zich bedreigd voelt en het eigenlijk goed met me voor heeft.
Als hij zijn stofjes vrijgeeft is er inderdaad onrust in mijn systeem. Ik sta toe dat het zich even manifesteert. Want laten we eerlijk zijn, mijn kritische brein heeft er ook flink zijn best op gedaan… Hij wil, (net als jij en ik) graag even gezien worden en ontspant als dat zo is.

Met buien en emoties is het niet anders. Als het even gezien en of gevoeld is, ontspant het en kan het vlammetje van geluk weer vrijelijk branden. De wetenschap dat dat zo werkt is heel bevrijdend.

Vertrouwen
Ik heb besloten om gelukkig te zijn. Daarom kan ik er op vertrouwen dat mijn geluk aanwezig is. Het “Oh ja… ik ben gelukkig” hoef ik inmiddels  niet meer hardop te zeggen. Het herinnert zichzelf.

Misschien werkt dat ook wel zo met succes. En met eh… rijkdom…?
Ik vind het de moeite van het onderzoeken waard.


Ik neem je graag mee in wat voor wonderbaarlijke ervaringen ik allemaal beleef sinds mijn besluit (!) om gelukkig te zijn.
Fijn dat je meeleest. Positief commentaar is altijd welkom.
(En oh ja… Alles wat ik schrijf is gebaseerd op waargebeurde momenten en ervaringen.)

Liefs, Hugo

Een gedachte over “Hier en daar een bui

  1. Ja dat is mooi, mooi, mooi man. Het leven dat is 1 groot feest. Lalalalala mooi mooi mooi man. Zuupen als een malle en tekeer gaan als een beest. Dank voor de inspiratie die je brengt Hugo.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s