Een jaar lang gelukkig

Over bedrijfsvoering , over “Zie je wel?!” en over stempelen.

Het is vandaag exact een jaar geleden dat ik in een kruidenbad van een sauna besloot om gelukkig te zijn. (hier) Je hebt in mijn blogs kunnen lezen wat dat teweeg bracht

Ben ik nog steeds gelukkig? Ja!
Alleen mijn kritische brein wil er maar niet aan.

Actiecentrum
Vanuit zijn actiecentrum in mijn hoofd blijft hij weerstand bieden. Hij heeft een flinke propagandamachine op poten gezet om mijn andere breinen, mijn gezonde verstand, mijn emotionele breinen, mijn creatieve geesten en al die anderen onder mijn schedeldak ervan te overtuigen dat ik helemaal niet zo gelukkig ben als ik beweer.

Grafiek
Als ik zijn royale kantoor binnenloop is het eerste wat me opvalt de enorme grafiek die aan de muur geprikt zit. De verticale as geeft het geluksniveau neer, de horizontale as de tijdslijn. Diagonaal loopt een rode lijn in een soort zigzag van links naar rechts. Af en toe zelfs een uitschieter naar onderen tot buiten de rand van het papier aan toe.

Her en der staan kreten gekrabbeld.
Bij de pieken staan dingen als  “Nepnieuws!”, “Ongeloofwaardig!”, “Wacht maar!”, Niet waar!” en “tsss”.
Bij de dieptepunten staat steeds eenzelfde rode stempelafdruk: “Zie je wel!?”, “Zie je wel?”, “Zie je wel?!”.

Ik herinner me de meeste “Zie je wel!?” -momenten waar hij op doelt goed. Ze roepen nog steeds allerlei onrustige gevoelens in me op. Ook nu voel ik mijn traanbuizen gevoelig worden en krijg ik het een soort van benauwd.
Minzaam stempelt mijn kritisch brein een nieuwe “Zie je wel?!” op de grafiek, een spottend lachje op het gezicht.

Wacht even…

Hartje

Ik snel door de gangen van mijn hersenpan naar het kantoor van mijn milde brein en loop daar naar binnen.
Ook hier een grafiek aan de muur. De pieken reiken hoger en de dalen zijn veel minder diep.
Bij de dalen staan dingen als: “Kan gebeuren”, “Logisch ook”, “Geeft niks” en “Ach ja…”. Bij eentje staat zelfs een kusje en een hart.

Ook op deze grafiek staan “Zie je wel!?” -stempelafdrukken. Alleen staan ze hier bij de pieken.

Een glimlach krult zich om mijn mond. Mijn geluksvlammetje vervult me flakkerend met warmte.
Mijn milde brein knipoogt naar me als hij zijn stempel pakt en op de grafiek plaatst.

Stempels
Opeens dringt een besef tot me door. Zowel mijn kritische brein als mijn milde brein gebruiken beiden hetzelfde “Zie je wel?!” -stempel!
Ik ga bij nog een aantal andere breinen langs die mijn schedelpan bevolken. In alle kantoren hangen grafieken. Overal staan “Zie je wel?!”-stempels. (Ik moet eens wat vaker op de werkvloer komen bedenk ik me.)

Bewijsvoering
Ieder brein zoekt de hele dag door naar bewijsvoering binnen hun taak- en functiegebied. Zodra ze iets vinden levert dat een stempel op. De resultaten gaan op gezette tijden als managementrapportage naar de directie en die baseert daar haar bevindingen op.

En ik ben die directie!

Bedrijfsvisie
Als hoofd van deze organisatie heb ik de bedrijfsvisie bepaald… Die bedrijfsvisie is van grote invloed op de bedrijfsresultaten.

Is mijn visie: ‘Ik ben een ongelukkig mens’, dan wordt er door de verschillende afdelingen in mijn brein vanuit die visie naar dat bewijs gezocht. De resultaten komen in die kleur bij het hoofd, die niet anders kan concluderen dan dat zijn visie klopt. De bewijzen worden hem immers vanuit alle afdelingen aangeleverd.
Is mijn visie: ‘Ik ben een gelukkig mens’ Dan wordt door mijn organisatie naar dát bewijs gezocht. Dan krijgt het hoofd bewijzen van geluk voorgeschoteld. En is zijn bevinding daar op gebaseerd.

Afspiegeling
Echt, als ik terugkijk naar hoe ik steeds over mezelf gedacht heb de laatste 55 jaar, dan zie ik dat het al die jaren niet anders gewerkt heeft. Al mijn bevindingen zijn een afspiegeling geweest van hoe ik over mezelf dacht. Niet meer en niet minder. Ik vind het een schokkende ontdekking.

Plaats ik het afgelopen jaar in dit licht, dan zie ik het duidelijke bewijs van hoe de kracht van een visie-verandering werkt.
Haha! Lees je het ook? Ik zette zojuist zelf een “Zie je wel?!” stempel.

Verstandig
Tja… dan is het in het leven slechts nog zaak om de juiste missie en visie te formuleren…

Mijn missie is: Ik wil een ontspannen, comfortabel leven leven met respect voor mezelf en respect voor mijn omgeving.
De visie ‘Ik ben gelukkig’ past daar veel beter bij dan de visie ‘Ik ben ongelukkig’.

Ik heb dus een mooie visie neergelegd in dat kruidenbad een jaar geleden. Eentje die aansluit bij mijn missie.
En stiekem denk ik: “Dat zouden meer mensen moeten doen…”

Hoe luidt jouw visie eigenlijk?


Ik denk dat dit voorlopig mijn laatste blogpost is geweest als ‘De man die plotseling besloot gelukkig te zijn’. Ik ga door met ontspannen en comfortabel leven. Daar passen op dit moment weer andere projecten in. (Sinds ik gelukkig ben lukt het me ook veel beter om keuzes te maken!)

Ik prijs me gelukkig met het besluit dat ik een jaar geleden genomen heb. Wat begon met diep zittend ongeluk veranderde eenvoudigweg met een besluit, een visie die resulteerde in een zich bestendigend geluk.

Ik vond het mooi om je mee te nemen in de gevolgen van dit besluit. En fijn dat je met me meelas. Ik ben blij met de reacties die ik van sommigen kreeg. 

Natuurlijk heb ik in de bedrijfsvoering van mijn hoofd af en nog te stellen met de propoganda van mijn kritische brein. Het is een medewerker die al 55 jaar op dezelfde functie zit en hij wil eenvoudigweg niet wijken. 
Maar ik houd hem met liefde werkzaam in mijn breinbedrijf. Hij is degene die me wakker en oplettend houdt. Hij maakt dat ik blijf investeren in mijn geluk.
Daarnaast zijn we onder mijn schedeldak een samenwerkende organisatie en ik ben ook zijn hoofd.

Ik wens je veel geluk. En weet: Het begint met een besluit.

Liefs, Hugo

2 gedachtes over “Een jaar lang gelukkig

  1. Dank je wel voor het delen van deze mooie beschrijvingen van jouw groei, bewustwordingen, emoties, ratio’s, gevoelens, ….
    Ik wens je nog heel veel geluk!
    x Karen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s